Tuesday, March 9, 2010

Pelakon hipokrit?

Mata sayu apabila melihat wanita cantik rupa paras dengan tertutup likup kain tudung yang menutup bahagian aurat.

Alhamdulillah, wanita solehah rupanya dia. Berjalan kaki slow2 macam lembik je lutut. Mata tunduk ke bawah kot2 ada anak lipan yg masih tak cukup bulan kat kaki.

Last2 eh tiang lah kat depan, hampir nak terlanggar. Nasib baik sempat mengelak kerana cepat mengangkat muka.

Kita pun terasa bersyukur sangat2 kerana ramai wanita yg comel2 menutup aurat.

Kain tudung yg dipakai bukan yg biasa, memang lawa first class punya!

Tapi apakan daya. Keindahan pandangan itu hanya kerana ‘sesuatu’. Sesuatu untuk hidup, untuk makan, berbelanja dan seumpamnya.

Aku memang dah meluat kalau nak fikir pasal ni. Bukan aku ingin memikirnya tapi otak aku yang terfikir benda ni.

“ Aku mahu kau pakai tudung, dalam watak ni kau jadi wanita muslimah” Ok bos. Jawab si pelakon wanita.

Kena ikut arahan. Arahan si tuan pengarah filem. Kalau tak ikut mana boleh aku jadi pelakon.

Tapi si pelakon ni tak pula ikut arahan, arahan yg terlebih penting. Arahan yg wajib dia ikut dari tuan punya alam ini. Bukan tuan punya filem!

Pelik kan. Dia dapat berfikir dengan waras belajar tinggi. Bercakap melayu bla2…lancar, begitu juga bahasa orang putih pun lancar. Selancar minyak pelincir shell helix 15-40.

Namun, bertudungnya dia si gadis yg comel ‘lote’ hanyalah berlandaskan jiwanya yg hipokrit semata2. Siapa yg kau dok sebut si gadis comel tu?

Ia lah gadis yg mana2 berlakon pakai tudung tak kira lah sapa malas aku nak listkan satu persatu. Tak lebih sebagai renungan kita sebagai ‘Hamba Allah’.

Tak comel sangat sekiranya hanya muka jah comel. Tapi tidak menutup aurat.

Allah marah nanti kepada kita. Apabila Allah marah bukan kita jah yg kena aura kemarahan, tapi semua yg hidup akan kena.

4 comments:

salmanfasiri said...

pelakon nur kasih comel lote

hamdan said...

yo la wak namo gapo tiq ko?

Anonymous said...

i tau siapa yg dimaksudkan....
and i penah lepak dengan dia pon...nauzubillah memang hipokrit....siap mengaku kat media tak merokok and tak minum padahal ya ampun....tuhan je la yang tau....

hamdan said...

saya tak tuduh sapa2 tapi itulah hakikatnya hidupan artis kebanyakkannya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...